Ur askan

Det är tyst i Knivsta.
Flygtrafiken står ju stilla på grund av ett ask-moln (ja, just det, från ett vulkanutbrott, om någon undrar över inlägget om några år…). Vi bor numera ett stenkast från Arlanda, vilket är trevligt när man ska ut och flyga. Annars kan man ju vara utan flygplanen som flyger in och ut över oss. Vi hade ju tur som åkte till Wien på påsklovet, och kom hem utan problem. Nu hade vi varken kommit dit eller hem och andra är förstås drabbade. Men det finns ju annat än gigantiska askmoln som stoppar flyget, vilket vi fått erfara några gånger:

Syster med familj blev försenade sex timmar på annandagen förra året pga halka. De skulle hälsa på oss, men tänkte inte på att vi bodde så nära Arlanda, utan bokade till Skavsta för det var billigare. De skulle ta tåget från Linköping kl 18. Det vara bara det att planen från Bratislava inte kunde landa på ett flertal platser i Europa, pga blixthalka, och flygen var försenade eller ställdes in. Syrran med knappt fyraårig dotter i släptåg satt först fast på flygplatsen utan information (efter att ha fått betala dubbelt så mycket för parkering som utlovats på hemsidan) i fem timmar, men hade som tur var sällskap av ett gäng Österrikare och en flaska vodka. Vi hoppades hela kvällen på att de skulle omdirigera flyget till Arlanda, men icke. Till slut kom de iväg, och hann med en flygbuss till Stockholm och sedan med nöd och näppe ett pendeltåg till Märsta där jag kunde hämta dem halv två på natten…

2001 blev Jonas och jag försenade ett dygn från Dublin, pga snö. Det låter ju inte så farligt med snö, men på Dublins flygplats hade de inga bra snöplogar, om några alls. Inga plan startade den kväll vi skulle åka hem. Man lovade att vi skulle kunna åka så snart det var plogat (det var inte ens speciellt mycket snö), men kvällen gick och inga flyg fanns. Till slut bestämde vi oss för att åka tillbaka till stan och tog på ett billigt hotell en natt till. Men det är ju inte lika roligt med en extra ofrivillig dag…Klockan sex på morgonen åkte vill tillbaka till flygplatsen för att kunna komma med flyget så snart som möjligt. Det var måndag och vi skulle ju jobba och hade kattvakter. De kunde som tur var åka dit en extra gång. Men vi fick vänta hela dagen innan vi till slut kunde bokas om på ett flyg till Sverige, ca ett dygn efter att vi skulle åkte från första början.

Jag har bara idag hört två på jobbet tala om närstående som är strandade än här än där. Ens svåger kom inte tillbaka till Portugal, en annans man kom inte hem från Bulgarien. Nu diskuteras det om det var förhastat att ställa in all flygtrafik, är det verkligen farligt. Det är kanske på tiden att Fågel Fenix får resa sig ur askan, (eller tvärtom) och tydligen har delar av flygtrafiken satts igång idag.
Slut på friden för den här gången alltså.

Publicerat av

anna

Tvåbarnsmor, 30+, bokklubbsmedlem, lärare, bloggare...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *