Dagens datum

1981 deltog japanen Kimo Nakajimi i London Maraton, men på grund av ett fel i översättningen till japanska trodde Nakaijmi att han skulle springa i 26 dagar, inte 26 miles. Han rapporterades ha setts springa längs landsvägarna i England, och folk hade försökt stoppa honom förgäves. Den felaktiga översättningen kom från en Timothy Bryant, som sa att han översatt reglerna och skickat till honom. Han hade tyvärr bara läst japanska ett par år, och det måste ha blivit något fel. Han trodde väl att det var något liknande de långa lopp de har där.

Okej, vi stoppar där. Vad är det för datum? April, april… Tidningen Daily mail lurade många läsare den dagen.

Vi minns väl också skämtet från 1962 när svenska tv-tittare fick veta att man kunde göra färg-tv av sin svartvita apparat genom att trä en nylonstrumpa över tv:n…Och folk gick på det. Man blir lurad på första april, om skämtet är bra.

Men det gäller ju att inte ha nyheter som liknar skämt på första april, inte gå ut med viktiga beslut, införa högertrafik t ex. Som i Norge, där bestämde man att alla bilar skulle börja köra på höger sida. Och om det funkade skulle bussar och lastbilar också byta…

Det finns ju också saker som man tror är skämt, men som inte är det. Danska barn fick inte se någon julkalender i tv förra året, för de fick lägga ner idén. H*A*S*H* skulle den heta, och det handlade om ett gäng soldater (som var animerade dockor) som bodde i landet ’Problemistan’, där de ägnade mycket tid åt att röka hash.

Nu måste det ju vara ett skämt om Finland här för att det ska vara rättvist…Jag säger bara Huhtikuu och hoppas att det betyder vad jag tror att det gör.

Men hur startade det här med aprilskämt egentligen? Några tror att det startade med Gustav Vasa 1521, som ju har lurat hundra tusentals galna skidåkare att åka ”i hans spår”. Att Gustav Vasa var galen nog att ge sig iväg 9 mil på ovallade träplankor är väl en sak, men att man 1922 kom på att göra om samma sak, och dessutom servera blåbärssoppa var väl aldrig Gustav Vasas tanke. Han gillade inte blåbär.

Men nej, det går tillbaka längre än så. Jorden-är-platt-skämtet varvades flitigt med Jorden-är -rund-skämtet runt 1483, men nej, inte det heller är först. Vikingarna fattade inte skämt, och om Jesus återuppståndelse är sant eller inte vet ju ingen fortfarande efter 2000 år. Läs boken om du vill veta.

Nej, det var ju förstås de där gamla grekerna, som vanligt, som började med aprilskämt. Eller romarna i alla fall. Inte så noga…Det var ju Cato d.ä., eller hans talskrivare snarare, som tyckte att de skulle liva upp stämningen lite i senaten, och la till det berömda ”för övrigt anser jag…” Det var ju bara det att Cato inte fattade att det var ett skämt, ”april, april”, de hade ju den romerska kalendern på den tiden och då låg ju april i februari, så ingen fattade typ. Så han tog bort det och så gick det ju som det gick, Karthago förstördes 149 f. KR. i de tredje puniska krigen. Aj då. Man får tänka sig för vad man skämtar om.

Tacka vet jag Burger King, som gick ut med en annons i USA 1998 och meddelade att man nu serverade ”The left hand Whopper”. Millioner amerikaner gick dit, även de som krävde sin vanliga ”höger-burgare”.

Och för övrigt anser jag att första april bör vara en arbetsfri dag. Tack och hej.

Publicerat av

anna

Tvåbarnsmor, 30+, bokklubbsmedlem, lärare, bloggare...

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *